ETUSIVU TIETOA DUBAISTA MITÄ TEHDÄ DUBAISSA BLOGI YHTEYDENOTTO IN ENGLISH EN FRANCAIS--------------------------------------------------DUBAI TUTUKSI (BLOGI)7.4.09

Maailman korkein torni

Kun olin pieni, luin innoissani Maailman vahvin nalle -lehteä. Joku täällä Dubaissakin varmaan luki sitä, sillä täällä on kaikki maailman suurinta ja leveintä ja korkeinta! Asuinalueemme lähelle rakennetaan tulevaisuudessa maailman suurin ostoskeskus, Mall of Arabia. Maailman kallein hotelli, Burj Al Arab, sijaitsee Dubaissa. Dubaihin on suunnitteilla maailman suurin kaarisilta. Dubain hallitsija on hankkinut maailman suurimman huvipurren.

Ja Burj Dubai on maailman korkein torni ("burj" on arabiaa ja tarkoittaa tornia). Sen sanotaan saavuttaneen lopullisen korkeutensa 818 m tämän vuoden tammikuussa. Tähän Emaar-rakennusyhtiön rakennuttamaan, arkkitehti Adrian Smithin suunnittelemaan rakennukseen on käytetty 230000 kuutiometriä betonia, 142000 neliömetriä lasia ja 22 miljoonaa työtuntia.

Maailman korkein torni on vetänyt puoleensa laskuvarjohyppääjiä magneetin tavoin. Toukokuussa 2008, Burj Dubain ollessa 650 m korkea, eräs ranskalainen ja britti hyppäsivät tornista ns. base jump -hypyn. Sen periaatteena on hypätä vapaalla pudotuksella ja avata laskuvarjo vasta ihan viimeisellä mahdollisella hetkellä. Miehet tunkeutuivat rakennukseen insinööreiksi naamioituneina, sillä heillä ei ollut lupaa hyppyyn. Hypystä tuli pituudellaan base jumpin maailmanennätys. Sen voi katsella netissä YouTubessa.

Kun sama ranskalainen mies tunkeutui rakennukseen uudelleen muutama päivä myöhemmin erään toisen britin kanssa, saivat vartijat heidät kiinni, ja miehet annettiin poliisin huostaan. He joutuivat maksamaan huimat sakot ja pääsivät palaamaan kotimaahansa vasta 3 kuukautta myöhemmin.

Muutama päivä sitten lehdessä oli artikkeli huimapäisestä ranskalaisesta kiipeilijästä Alain Robert:ista, jonka tavoitteena on kiivetä Burj Dubain huipulle ilman köyttä syyskuussa 2009. Hän on 47-vuotias, ja on harrastanut kiipeilyä 13-vuotiaasta lähtien. Hänen pari tuntia kestävä nousunsa Burj Dubain huipulle tullaan näyttämään suorana televisiolähetyksenä.

Itse taidan kyllä tyytyä hissikyytiin ylös alas.

Ei kommentteja: