ETUSIVU TIETOA DUBAISTA MITÄ TEHDÄ DUBAISSA BLOGI YHTEYDENOTTO IN ENGLISH EN FRANCAIS--------------------------------------------------DUBAI TUTUKSI (BLOGI)17.4.09

Kahvia ja taateleita


Arabikulttuurissa vieraille tarjotaan kahvia. Kahvipannun näkeekin symbolina monessa paikassa Arabiemiraateissa. Abu Dhabissa kävimme puistossa, jonka portinpielet on koristeltu jättiläismäisillä kahvipannuilla. Al Ainissa näin kahvipannun yhden liikenneympyrän koristeena.

Kahvi valmistetaan kahvipavuista, kaardemummasta ja vedestä kahvipannussa (dellah). Sitä tarjotaan vieraille pienistä kahvattomista kahvikupeista (finjun). Kahvia kaadetaan kupin pohjalle vain hieman kerrallaan, ja sitä on kohteliasta pyytää lisää muutaman kerran. Kun et halua enää lisää, on sinun heilautettava kuppiasi muutaman kerran kevyesti. Kuppia pidetään oikeassa kädessä. Tarjoaminen tai tarjottavan vastaanottaminen vasemmalla kädellä on epäkohteliasta. Tästäpä tulikin kurssikaverini kanssa meille Se Kysymys.

Tervetuliaisseremoniaan kuuluvat myös taatelit. Ensimmäiset merkit taatelipalmusta täältä ovat löytyneet ajalta 2500 eKr. Nykyään Arabiemiraattikunnissa lasketaan olevan noin 40000 taatelipalmua. Taatelipalmu on arabien sydäntä lähellä; sille on arabian kielessä 500 eri nimeä! Taateli on vitamiini- ja mineraalirikas energiapommi; muutamalla taatelilla päivässä pysyy erämaassa hengissä pitkään. Erityisen kuuluisia ovat Bateelin taatelit. Täytyy myöntää, että alan pikkuhiljaa päästä täällä taatelien makuun. Erityisen herkullisia ovat ne, joita tarjotaan Burj Al Arabin ovella. Usein en tietenkään niitä saa:)

Hyvällä onnella Bastakiyassa törmää beduiinitelttaan, jossa beduiini kameleineen toivottaa turistit tervetulleeksi tarjoamalla kahvia ja taateleita. Turistirysä tietenkin, mutta pääsee siinä kaardemummakahvin makuun. Sain siellä tilaisuuden esittää hänelle Sen Kysymyksen: Mitä tehdä, jos minulle tarjotaan sekä kahvia että taateleita, enkä voi molempia ottaa oikeaan käteeni? Hänen vastauksensa oli hyvin yksinkertainen: Laita kahvikuppisi siksi aikaa pöydälle, kun otat taatelin!

Ei kommentteja: