ETUSIVU TIETOA DUBAISTA MITÄ TEHDÄ DUBAISSA BLOGI YHTEYDENOTTO IN ENGLISH EN FRANCAIS--------------------------------------------------DUBAI TUTUKSI (BLOGI)12.4.09

Arabiemiirikuntien uusi henkilöllisyystodistus

Arabiemiirikuntiin on luotu uusi henkilöllisyystodistus. Sellainen on oltava kaikilla yli 15-vuotiailla Arabiemiirikuntien kansalaisilla sekä siellä asuvilla ekspatriaateilla. Alle 15-vuotiaille lapsille kortti on vapaaehtoinen, mutta heidät tulee silti rekisteröidä väestörekisteriin.

Arabiemiirikuntien kansalaisille kortin määräaikana oli ensin vuoden 2008 loppu, sitten vuoden 2009 maaliskuun loppu. Maaliskuun viimeisenä päivänä 7500 Arabiemiirikuntien kansalaista jonotti henkilöllisyystodistusta EIDA:n (Emirates Identity Authority) toimistoissa. Seuraavana päivänä uhkailtiin 1000:n dirhamin sakoilla niitä kansalaisia, jotka eivät olleet korttia hankkineen määräajan sisällä, eikä tämä ollut mitään aprillipilaa. Paikallisessa lehdessä haastateltiin erästä myöhässä olevaa 10-lapsisen perheen isää; hän vaikutti kovin epätoivoiselta! Viranomaiset poistivat kuitenkin sakkouhan toistaiseksi ja antoivat kansalaisille armonaikaa huhtikuun puoliväliin asti.

Ekspatriaateilla on aikaa hankkia kortti vuoden 2010 loppuun asti. Ilman korttia he eivät sen jälkeen pysty enää mm. saamaan täällä ajokorttia, rekisteröimään autoaan (se on tehtävä täällä vuosittain), käymään lääkärissä tai hoitamaan pankkiasioitaan.

Kortin tarkoituksena on kyetä tarkastamaan henkilöllisyys sekä yksinkertaistaa ja nopeuttaa toimenpiteitä. Dubain oikeuslaitoksessa kortti on ollut pakollinen Arabiemiraattikuntien kansalaisille 1. huhtikuuta alkaen. Kortin on todettu nopeuttavan henkilöllisyyden tarkistamista huimasti: ennen se kesti 10 minuuttia, nyt vain 7 sekuntia!

Vietimme tänään koko perhe kaksi tuntia uutta henkilöllisyystodistusta hankkimassa. Meistä aikuisista otettiin tarkat sormenjäljet ja valokuva, lapsista riitti pelkkä valokuva. Virkailija joutui täyttämään kaikki henkilötietomme tietokoneelle arabiaksi. Siinä väännettiin Karhua ja Kirkkonummea koukeroiksi!

Lapsille tämä ei tietysti ollut kovin kivaa pääsiäispuuhaa. Asiaa ei lieventänyt se, että pääsiäiskukko oli unohtanut tuoda aamulla suklaamunia. Puutarhan nurmikolle se olisi mahtunut niitä munimaan mielin määrin.

---
9.6.2009 Päivitys:
Tänään paikallisessa lehdessä olleen tiedon mukaan henkilöllisyystodistuksen hankkimisen määräaika ekspatriaateille, jotka omaavat ammattitaitoa taikka tietyntasoisen tutkinnon (professional expats or those with a degree), on 18.6.2009! Muille ekspatriaateille määräaika on vieläkin ensi vuoden loppu.

Ei kommentteja: