ETUSIVU TIETOA DUBAISTA MITÄ TEHDÄ DUBAISSA BLOGI YHTEYDENOTTO IN ENGLISH EN FRANCAIS--------------------------------------------------DUBAI TUTUKSI (BLOGI)2.4.09

Moskeijaa ja kalatoria


Vierailin eilen Abu Dhabin upeassa moskeijassa "Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan Grand Mosque". Se on kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön saduista! Moskeija on valtava, eikä kultaa ja kiiltoa ole säästelty. Valokuvia saa ottaa sekä ulko- että sisäpuolelta. Sisälle mentäessä naisten on pukeuduttava mustaan abaya-vaatteeseen sekä peitettävä hiukset mustalla shela-huivilla.

Abu Dhabin jättimäiseen moskeijaan verrattuna Dubain Jumeirah Mosque tuntuu aivan pikkuruiselta. Silti se on hieno esimerkki modernista arabialaisesta arkkitehtuurista. Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding järjestää sinne erinomaisia opastuskierroksia. Oppaat antavat selkeää tietoa islaminuskosta ja näytöksiä esimerkiksi puhdistautumis- ja rukousrituaaleista, sekä vastaavat ennakkoluulottomasti vierailijoiden esittämiin kysymyksiin. Naisilta vaaditaan vain hiusten peittäminen sisälle mentäessä.

Tutustuin eilen myös Abu Dhabin kalatoriin. Se oli erittäin siisti halli (jalat eivät uineet kalavedessä), ja kalat oli aseteltu näytteille hyvin kauniisti. Kalatorin työntekijöillä oli kullakin omat tehtävänsä. Oli kalanmyyjät, kalanpaloittelijat ja kalankypsentäjät - nimittäin, jos haluat, he myös kokkaavat sinulle kalasi haluamallasi tavalla! (Voi tietenkin tarkoittaa pitkääkin odotusta! toim.huom.)

Veljeni vieraillessa Dubaissa kävimme Deiran kalatorilla Dubaissa. Hän kun on semmoinen kalamies! Se oli jotenkin kiehtova paikka. Kumisaappaat vaan olisivat olleet omiaan, sillä lattialla kellui vettä. Suuressa hallissa olivat kalojen myyjät. He vastailivat ystävällisesti, kun kyselimme kalojen nimiä. Hyvännäköistä tonnikalaa, suuria rapuja. Viereisessä huoneessa työntekijät paloittelivat kaloja kauhean tehokkaasti. Veitset vaan välkkyivät.

Moskeija ja kalatori, siinä eilisen hengenruoka ja ruoka.

Ei kommentteja: